Thursday, July 21, 2011

hari2 ku….

ni salah satu rutin harian aku bila kt sekolah ulu…stp hari lebey kureng sama ja secara kasar…nk kata busan tu xdak la busan sbb aku suka wat bnda ni hari2…hehe, ada masa utk si isteri walopon xdpt jumpa face 2 face…ada budak2 kt sekeliling aku, buleh bersukan jaga fitness n makan pun bnda2 yg dimasak sendri, xdak la junk food, instant food n fast food. buleh solat dgn aman n tak terkejar2 sgt soal dunia.

6.30 pg – bgn, loading, tgk jadual kelas.(kalo kelas start lambat tdo blik jap).mandi n solat subuh(amin), masak air, cuci periuk nasik, keluarkan ayam beku dr peti. isi kopiko 3 in 1 dalam cawan. letak tin bskut kraker atas meja.

6.40 pg – on laptop, cek email, cek fb, brita kosmo online, siap pakai baju nk p sekolah.

6.50 pg – air dah masak so taruk ja dalam cawan, bawak cawan p kt meja then turn on tv n astro, tgk tv3, 818 (sportnews) sambil makan bskut kraker.

7.00 pg – tgk brita pg tv3, sambil cicah bskut kreker ngn kopiko, bg lptop sleep mode n masukkn lptop dalam beg. siap2 p skolah.

7.30 pg – 1.00 tghari – kt sekolah, mengajar, main ngn budak2, smbang2 dgn cikgu, fb n tenet (biasala tuh) + kerja2 pengkeranian (emis, ssqs n others)

1.00 – balik rumah, ayam dah lmbut so dah bleh nk masak, potong bawang2, tumis2…then masak sesuka ati…basuh baju, mandi n solat zuhur…pastu makan…

1.45 – dah buleh makan, tgk brita sukan…layan sinetron indon jap + bukak muvie dlm bilik, bukak lagu kuat2…relief mode…

3.00 – alamak dah buleh tdo ptg ni…ZZzzzZZZZ~

4.00 – solat asar, siap2 sport attire, sedia air masak, sediakan kit2 henpon utk cr line…

5.00 – pasang net bdminton, warm up (main futsal + main +bsketball + badminton)

7.00 – dah abes main, cari line tepon kol bini jap, juz to say hi~

7.10-8.00 – mandi + basuh baju + solat maghrib+ ngaji sikit + makan nasik + jenguk berita lagi…

8.00 – 930 – go to school again, sambung ckp tepon ngn bini…

9.40 – balik on lptop lg, on skype sambung vidkol ngn bini…

11.00 – prepare nk tdo, siap2kan apa2 bnda yg belum siap, dismantle bnda2 yg aku sambung kt usb lptop…amik wuduk n solat isyak…tdo…

***hidup dan mati adalah sesuatu yang pasti, terpulang bagaimana manusia menghadapinya, Allah menjadikan manusia menghidapi 2 jenis penyakit iaitu cintakan dunia dan pelupa…nk ckp jgn lupa pun susah gak sbb mmg kita ni makhluk yg pelupa, yg penting jgn lupa Allah…betapa berkuasanya Dia sampai anggota badan kita sendiri pun tak dpt kawal…cthnya mata kita, nk tahan lama2 supaya xberkelip pun xbuleh sbb bnda tu Allah yg kawal, nafas yg dihirup tu cuba korang tarik nafas pastu tahan lama2 msti xdpt jgk…itu menunjukkan semua bnda yg dipinjamkan di dunia ni kalo Dia nk ambik balik, mau tak mau kita xkan buleh simpan sbg hak milik kekal***

DSC_3934

senyum, tak perlu kata apa2, lalalaaaa~

0 comments: