Saturday, May 22, 2010

refill ink printer


place:::on my bed
mood:::missing, wondering , where r u?
music:::tilu-aku bukan aku
watch:::nothing
munch:::nothin cz not yet gosok gigi
beverages:::seperti di atas
pending work:::isi buku rekod kelas

ok semua~buat ombak sambil sebut "hooreey!!!" kuat...ehehe...sudah lama aku tak update blog aku ni...almaklumla kn...minggu ni sekolah aku ada ujian...ujian pertengahan penggal yg di panggil sbg PKSR 1...jadi kami barisan guru ni sibukla dengan jaga xm nya, jaga budaknya, tanda paper, bg markah n wat ranking untuk budak2...eheheh
berkait rapat dgn exam tu jugak, maka aku pon kena la print kertas xm untuk budak2...walaupon sekolah aku ada printer, tp aku suka gak print pakai printer aku yg convenient tu. eheheh...biasa la barang2 bila kita nak pakai, ada la barang tu nk mrajuk n mragam kn...ehehee...sama gak ngn printer aku tu, dalam dok nk pakai tgk2 ink sudah habeh la...adoi..tp xpa sb aku mmg suka isi ink dalam printer aku. asalkan ada refill, ada alat n tisu...ok la printer aku tu. katrij aku tu aku dah pakai lama dah. dekat setahun dah pon. xpyh aku tukaq katrij baru.
so kat sini aku nk gtau smua yg di luar sana tu cmana nk jaga printer n katrij agar life span dia jd lama sikit...
  • guna alat yg betul untuk tebuk lubang atas katrij.
  • jgn refill ink tu byk2, biar isi sikit2 ja...agak2 nak habis isi lagi.kalau isi byk nti ink meleleh, n head dia leh beku n rosak
  • tebuk lubang betoi2 atas bulat yg leh masuk ink tu
  • gunakan jarum refil ink yg tajam. terus leh cucuk tembus span n masuk dalam katrij
  • selalu jaga maintenance, wat deep cleaning n head allignment
  • kalo dia ckp ink low, tekan continue button (warna oren) tu 5-7 saat n print akan jd seperti biasa
  • kalo korg jarang pakai katrij tu, simpan katrij dalam bekas katrij yg korg dapat ms beli katrij br tu.
  • last sekali kalau dah mmg xleh pakai dah, rendam mata ink tu dalam air suam. bg beku tu keluar n lembut semula
  • kalo dah payah sgt, beli ja baru...

so setakat itu saja dulu petua yg aku amalan supaya katrij aku tahan lama, n aku ada sediakan katrij spare in case kalau2 apa terjadi..so thats it!eheee...ombak sekali lagi!!!

lalalaaa~

1 comments:

ummu said...

serious berguna. thanks!